понедељак, 23. јун 2014.

Selidba košnica: Transport pčela na ispašu - unos košnica u kamion ili kombi

O selidbi košnica, problemima koji se mogu pojaviti i nosiljkama za košnice kao jednostavnom rešenju, pričali smo u nekoliko prilika ranije na ovom sajtu. 

U poseti kod pčelara...


Ovog vikenda bili smo u poseti kod jednog od pčelara koji koriste naše nosiljke za košnice kako bismo vam prikazali nosače za košnice - tokom utovara košnica u kamion i selidbe košnica!

Preporučujemo za čitanje: Prenos košnica tokom zime i hladnog vremena


Foto 1 (iznad): Košnice stoje bezbedno u dvorištu... Bar je tako sve dok ne dođe vreme za selidbu pčelinjeg društva na ispašu...

Prenos košnica ne čini se kao preterano težak zadatak. Međutim, iskusni pčelari znaju da to i nije uvek tako jednostavno, a da čak i najnaivnije premeštanje košnice sa jednog u drugi kraj dvorišta može napraviti probleme.

Podsetićemo samo na neke probleme selidbe košnica:

  • košnice, nekako prirodno, retko kada stoje na betonskoj podlozi - to znači da je oko njih uvek trava, a to znači i rosa, neravnine, i opasnost od proklizavanja prilikom selidbe košnice
  • pčelar obično ne može sam da prenese košnicu pa traži pomoć (odraslog) deteta, komšije, prijatelja, koji nisu uvek dovoljno vešti i naviknuti na ovaj posao, a često ga i potcenjuju pa dođe do saplitanja, klizanja, pada i ispuštanja košnice
  • naročito opasna deonica za selidbu košnica jeste unos u kamion ili kombi i spuštanje košnica iz motornog vozila kada nosači nisu u ravni i pouzdano prihvatanje košnice je od presudnog značaja za njenu bezbednost. 

Samo jedna naivna greška može dovesti do pada i uništavanja košnice!


Nosiljka za košnice zato je sasvim druga priča koja pčelarima omogućava da i sa ne tako iskusnim pomoćnicima bezbedno utovare, istovare, premeste ili presele svoje košnice.

Na fotografijama koje slede možete videti selidbu košnica uz pomoć našeg nosača za košnice:


Foto 2 (iznad): Košnice sa fotografije sasvim na početku teksta (Foto 1), koje mirno stoje na konstrukciji u dvorištu, treba preneti u kamion za selidbu košnica, odnosno pčelinjih društava na ispašu. U tih nekoliko (desetina) metara svakako je najveći izazov za pčelara i pomoćnika koji nose košnice upravo ono što vidimo na ovoj fotografiji - unos košnica u kamion uz daščanu rampu sa poprečnim letvicama za bezbedniji hod.




Foto 3 (iznad): Košnica je obezbeđena kaišem koji osigurava da nastavci košnice ne skliznu sa osnove košnice. Tada je košnica postavljena u naš nosač za košnice i transport se odvija bezbedno... do trenutka stupanja na rampu za unos u kamion


Foto 4 (iznad): Prvi nosač već je na rampi za ulaz u kamion dok se drugi sprema da stupi za njim. Obratite pažnju na to da košnica mora ostati u vertikalnom položaju i da nosiljka za košnice omogućava drugom nosaču da nesmetano menja položaj ruke, šake i zgloba, zahvaljujući drškama nosača sa gumenim anatomskim ručkama.


Foto 5 (iznad): I drugi nosač stupa na rampu, ali košnica je i dalje u vertikalnom položaju, čvrsto i bezbedno stegnuta u našoj nosiljki za košnice. Obratite pažnju i na gumene podloške koje prijanjaju uz košnicu i sprečavaju bilo kakvu mogućnost proklizavanja!

Znate li da kod nas možete kupiti i set gumenih drški i podloški za nosače za košnice (pogledajte na ovom linku)?


Foto 6 (iznad): Prvi nosač već je stupio u kamion, drugi je još uvek na rampi, i najopasniji trenutak selidbe košnica još uvek nije prošao. Ipak, jasno se vidi siguran položaj košnice u nosaču, a zahvaljujući gumenim drškama na ručkama nosača košnice drugi nosač može svoju pažnju u potpunosti da posveti svojim nogama, odnosno da gleda gde staje.


Foto 7 (iznad): Oba nosača su u kamionu, košica je stigla bezbedno u svom nosaču i sada je vreme da se spusti i postavi u položaj za dalji transport...


Foto 8 (iznad): Spuštanje košnice uz pomoć nosača za košnice - Ništa jednostavnije! Šake sve vreme čvrsto stežu dršku nosača, i ne mora se razmišljati ko će prvi da izvuče prste pre nego što se skošnica spusti na čvrstu podlogu. 

Čak i da nema palete, tj. da se košnica spušta na pod kamiona za selidbu košnica, specifična "krivina" na nosaču omogućava jednako jednostavno odlaganje košnice, uz nešto više savijanja ili čučanj. 


Foto 9 (iznad): Košnica je spuštena, nosač je jednostavno odložen i spreman da prenese novu košnicu. Kao što se vidi na fotografiji, gumene podloške nosača za košnice sprečavaju grebanje, guljenje boje, ili bilo kakvo oštećenje košnice i samim metalnim nosačem.


Foto 10 (iznad): Košnica postavljena u liniju sa prethodno unetim košnicama, spremna za dalje obezbeđenje u kamionu i transport pčelinjeg društva na ispašu.

To je bilo to u ovoj galeriji fotografija! Nadamo se da smo bar malo doprli do pčelara profesionalaca i amatera o značaju nosiljki za košnice za bezbedan prenos košnica! Preporučujemo da pročitate i druge tekstove na našem sajtu.




Нема коментара:

Постави коментар